Sektorová teória v Arktíde - Harakaľová, Dorota, 1989-
Sektorová teória (alebo teória sférických trojuholníkov) je koncept, ktorý priznáva pobrežným arktickým štátov suverenitu nad územím vymedzeným ich severnou hranicou ako základňou trojuholníka, Severným pólom tvoriacim jeho vrchol a najvýchodnejším a najzápadnejším bodmi, ktoré tvoria ramená. Jej základom je geografická blízkosť, ktorá v medzinárodnom práve nemá odôvodnený základ. Analýza sektorovej teórie ako koncept, ktorý nemá oporu v medzinárodnom práve a ktorého existencia bola od počiatku spochybňovaná. Uvedenie argumentov, ktoré by však mohli poslúžiť na jej podporu.