Rozdelenie Švédsko-nórskej personálnej únie a vznik samostatného Nórskeho kráľovstva - Chuguryan, Simona, 1977-
Nórsko sa dlhodobo vyvíjalo ako súčasť rôznych únií, jednou z nich bola aj Švédsko-nórska personálna únia. Nórsko disponovalo vlastnou modernou ústavou, napriek tomu nemalo v únii dominantné postavenie. Analýza historicko-politických udalostí ukázala, že za svoju nezávislosť muselo bojovať. A nórsky euroskepticizmus je dôsledkom ich dlhodobej koexistencie v únii. Dnes je Nórske kráľovstvo moderným demokratickým a nezávislým štátom. Príčiny rezervovaného postoja Nórov k Európskej únii. Cesta k Nórsko-Švédskej únii. Vznik samostatného Nórska.