Výkonnosť priemyslu po vstupe SR do EÚ - Haluška, Ján
Po vstupe Slovenska do EÚ sa zvyšovala exportná schopnosť Slovenska, ktorá v kombinácii s rastúcim domácim dopytom vytvárali základné predpoklady na vysoký rast výkonnosti slovenskej ekonomiky. ŠÚ SR sleduje výkonnosť priemyslu, ktorá sa analyzuje a modeluje v tomto článku, na mesačnej báze pomocou dvoch vecne príbuzných ukazovateľov. Sú to tržby priemyslu z predaja tovarov v bežných cenách a index priemyselnej produkcie (IPP) vyjadrujúci zmeny v jej objeme, vyjadrené v stálych cenách. Výsledky modelovania prezentované v článku sú založené na hypotéze, že výkon priemyslu je determinovaný najmä vonkajším a domácim dopytom.