Daňové priznanie subjektov verejnej správy a územnej samosprávy za rok 2019 - Sekerková, Ľubica
Podľa §41 ods. 1 zákona o dani z príjmov sa vymedzuje okruh daňovníkov, ktorým pri dosiahnutí vybraných druhov príjmov, nevzniká povinnosť podať DP (Daňové priznanie). Ak obec alebo vyšší územný celok (VÚC) dosiahli v roku 2019 iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (napr.prijaté dary), alebo z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa §43 zákona o dani z príjmov, nevzniká obci, alebo VÚC povinnosť podať DP. Avšak každá obec a VÚC vždy dosiahne aj príjmy, ktoré sú predmetom dane.