Obmedzenie nepriateľstva ako výchova k ľudskosti: Carl Schmitt a Ernst Jünger - Šajda, Peter
Schmittova obhajoba obmedzenia nepriateľstva a odmietnutie absolútneho nepriateľstva. Základné východisko Schmittovej teórie nepriateľa. Koncepcia vojny, ktorá predpokladá morálnu a právnu rovnosť bojujúcich strán. Bojujúce strany ako spravodliví nepriatelia. Jüngerove zásady prístupu k nepriateľovi a ich aplikácia v praxi. Obmedzenie nepriateľstva a regulovaná vojna. Priestor pre ľudskosť aj uprostred vojny. Štyri aktuálne aspekty princípu obmedzenia nepriateľstva ako výchovy k ľudskosti.