Fiškálne dopady reverznej dôchodkovej politiky a stropovania dôchodkového veku - prípad Slovenska - Šebo, Ján
Dôchodkové politiky sa často viažu na všeobecné politické preferencie vlády. Politický populizmus a krátkozrakosť v dôchodkovom systéme môže mať významné negatívne fiškálne vplyvy, ktoré odkláňajú dôchodkový systém od finančnej stability. Reverzný krok v dôchodkovej politike, ktorým sa odstránil automatický mechanizmus stanovenia veku odchodu do dôchodku, je príkladom populizmu s výraznými fiškálnymi dôsledkami. Odhad výšky fiškálneho vplyvu stanovenia fixného veku odchodu do dôchodku (64 rokov) pomocou mikrosimulačného modelu dôchodkového systému Slovenska.