Gramotnosť z pohľadu OECD vo vzťahu k vybraným ukazovateľom - Belkovicsová, Daša, 1982-
Vymedzenie ľudského kapitálu a gramotnosti z pohľadu OECD. Štúdia PISA, ktorá zisťuje funkčnú gramotnosť, zaznamenáva výsledky vzdelávania z pohľadu požiadaviek trhu práce. Štúdia PISA 2015 - pokračujúci trend znižovania výkonov slovenských žiakov v rámci všetkých úrovní testovanej gramotnosti (vrátane finančnej), pričom najväčšie problémy sú zaznamenané v oblasti čitateľskej gramotnosti. Vplyv vybraných faktorov na úspešnosť žiakov v testovaní PISA.