Hodnocení mimosoudních řešení spotřebitelských sporů v EU - Andraščiková, Jana
Metódy mimosúdnych riešení sporov (alternative dispute resolutions, ADR) charakterizuje dobrovoľnosť, nižšia formálnosť procesu, efektívnejší aj ekonomickejší priebeh, individualizácia či zosilnená možnosť ochrany súkromia. Potenciál nachádza v možnosti prispôsobenia riešenia sporov podľa jeho špecifík alebo povahy vzťahu strán a tým prináša vyššiu flexibilitu a úspech oproti súdnemu konaniu. Online riešenie sporov a jeho hodnotenie Európskou komisiou. Zistenia obsiahnuté v Implementačnej správe a to aj v kontexte európskych štátov, v ktorých sa metódy ADR tešia dlhej tradícií. Jedná sa napríklad o Belgicko, Holandsko, Dánsko či Veľkú Britániu.