Age And Effective Human Resource Management - Florah, Oluoch Mercy
Skúmanie dôsledkov starnúcej pracovnej sily na riadenie ľudských zdrojov (HRM). Zameranie sa na teórie relevantné pre pochopenie zmien súvisiacich s vekom v práci, vrátane teórií vývoja života, zmien v pracovných výsledkoch a sociálneho kontextu pre vek. Pojednávanie o teórií sociálnej identity, teórie ľudského kapitálu, rolí, dopytu po pracovných miestach či relačných demografických teórií. Spôsoby, akými môžu organizácie udržať svojich zamestnancov - vrátane tých, ktorí starnú - spokojných, angažovaných, produktívnych a zdravých pri práci. Funkčný alebo výkonnostný vek. Vekový faktor pri nábore a umiestňovaní do zamestnania. Dôsledky vekového faktora pri rozhodovaní o ľudských zdrojoch.