Data i služby míří do cloudu - Toman, Pavel
Pre firmy je dnes samozrejmosťou, že niektoré svoje činnosti odovzdajú dodávateľovi tzv.outsourcing. Špecifická situácia je v oblasti informačných technoloógií, kde sa v posledných rokoch rozširuje trh s outsourcovanými službami, ktoré sa označujú ako cloud computing. Výdaje na IT rastú ako celok. Cloudové služby v tom majú významný podiel. Cloud umožňuje odsunúť výpočtové technológie z vlastných počítačov na servery poskytovateľa cloudových služieb. Škála týchto služieb je veľmi široká, od jednoduchého ukladania dát cez využívanie softwarových riešení či už zdielaných s inými užívateľmi, alebo vytoverenými na mieru pre jednu firmu za pravideľný poplatok.