Political Impact of Changes in France in 2017 - Janas, Karol
Francúzsko je tradičná európska demokracia. Jeho politický systém bol od konca 50-tych rokov 20. storočia pomerne stabilný s dvoma politickými blokmi. Pravica - zvyčajne spojená s myšlienkami Charlesa de Gaulla a ľavica - zastúpená socialistickou stranou. Situácia sa zdá byť iná v roku 2017. Socialistická strana si vybrala kandidáta Benoîta Hamona, ale jeho výsledok 6,36% v prvom kole bol najhorší v histórii socialistickej strany. Ani kandidát republikánov (pravicový blok) François Fillon nebol v prvom kole úspešný - bol tretí. Prvýkrát v histórii piatej republiky - v druhom, poslednom kole sa stretli dvaja kandidáti, ktorí nezastupujú hlavné politické strany - Emmanuel Macron a Marine Le Pen. Emmanuel Macron sa stal prezidentom s približne 66% hlasov a jeho centristické politické hnutie La République en Marche uspelo vo voľbách do parlamentu v júni 2017. Výsledky prezidentských volieb - grafické znázornenia.