Construction of the Railway Connection between Slovakia and Czech in the 30s of the 20Th Century - Janas, Karol
Československá republika musela už krátko po svojom vzniku v roku 1918 vyriešiť niekoľko závažných politických a ekonomických problémov. Jednou z najdôležitejších úloh bolo zabezpečenie spojenia medzi Českom a Slovenskom. Až do roku 1918 zabezpečovalo hlavné spojenie Českej republiky so Slovenskom železnica Košice-Bohumín. Okrem tejto železnice zabezpečili spojenie medzi nimi iba tri malé a absolútne nevyhovujúce miestne železnice, konkrétne Břeclav - Kúty, Hodonín - Holíč a Sudoměřice - Skalica, ktoré boli vybudované pre menšie zaťaženie, avšak ani tieto železnice nezvládli obrovský nárast dopravy. Z tohto dôvodu sa rozhodlo o vybudovaní novej modernej železničnej trate s cieľom uvoľniť koľaj Košice-Bohumín.