Public Interest Entities in the Context of Accounting and Auditing Legislation in the Wake of the Globalization Process - Kňažková, Veronika, 1986-
Subjekty verejného záujmu sú chápané ako účtovné jednotky, ktoré sa riadia právnou úpravou účtovníctva ako aj právnou úpravou audítorstva. Obe právne úpravy však definujú subjekty verejného záujmu odlišne. Časť subjektov verejného záujmu sú chápané v oboch právnych úpravách rovnako a považujú sa za subjekty verejného záujmu avšak časť z nich nie. Vzhľadom na vzájomnú prepojenosť právnych predpisov v oblasti účtovníctva a auditu by bolo vhodné, aby bola definícia subjektov verejného záujmu jednotná. V dôsledku procesu globalizácie audit neustále prechádza významnými zmenami s cieľom dosiahnuť kvalitu finančného výkazníctva a transparentnosť auditu na globálnej úrovni a z toho dôvodu sa právne predpisy neustále sprísňujú. Definície subjektov v kontexte právnych predpisov o účtovníctve a audite a ich porovnanie pomocou porovnávacej analýzy. Dôraz na spoločné a odlišné črty.