Systém manažérstva kvality ako prostriedok zvýšenia výkonnosti vybraných cestovných kancelárií z pohľadu poskytovania kvalitných služieb - Dzurov Vargová, Tünde
Teoretické východiská vo vnímaní kvality v cestovnom ruchu. Znaky kvality služieb v cestovnom ruchu. Hodnotenie kvality služieb z pohľadu zákazníka a z pohľadu organizácie. Výkonnosť podnikov. Kvalita poskytovaných služieb v cestovných kanceláriách. Zhodnotenie výkonnosti vybraných dvoch cestovných kancelárií (Aeolus a FIFO) a skúmanie vplyvu systému manažérstva kvality na ich výkonnosť.