Energetické nápoje a ich vplyv na konzumenta - Durec, Ján
Energetické nápoje - kategória zahŕňa nealkoholické nápoje obsahujúce kofeín, taurín, vitamíny a ďalšie zložky a je ponúkaná spotrebiteľovi pre svoj stimulačný, energetický či povzbudivý účinok. Býva zahrnutá pod tzv. funkčné potraviny. Energetické nápoje obsahujú celý rad chemických látok, ktorých konzumácia nemusí byť vždy bezpečná a pre konzumenta jednoznačne užitočná. Prieskum, ktorého cieľom bolo získať postoje respondentov ku konzumácii energetických nápojov a skúmať negatívne účinky konzumácie týchto nápojov na zdravie spotrebiteľov ako aj frekvenciu ich konzumácie.