Pokuty za porušenie zákona o účtovníctve po novom roku 2020 - Klabníková, Klára
Každý právny poriadok obsahuje zákonné ustanovenia, ktoré počítajú so situáciou, že nie každý si dobrovoľne plní povinnosti uložené zákonom. Takto dochádza k protiprávnemu konaniu z rôznych dôvodov. Napr. z neznalosti svojich práv a povinností, nedbanlivým alebo úmyselným porušením práv a právom chránených záujmov. Preto má v systéme verejnej správy svoje opodstatnenie aj právna zodpovednosť fyzických a právnických osôb. Dodržiavanie zákona o účtovníctve preveruje správca dane, ktorým je daňový úrad (správca dane) daňovou kontrolou alebo aj miestnym zisťovaním. Správca dane pri kontrole dane z príjmov najprv vykoná kontrolu správnosti vedenia účtovníctva nadväzne na zákon o účtovníctve a Postupy účtovania.