Albanian Foreign Policy Relations with United States of America after the Cold War - Bardhaj, Anton
Vzťahy albánskej zahraničnej politiky s USA po studenej vojne. Po studenej vojne Albánsko vyhlásilo za hlavný národný cieľ svojej medzinárodnej politiky integráciu do euroatlantických štruktúr. Rozvoj strategických vzťahov medzi Albánskom a USA po studenej vojne je rozpracované v časovom rámci, ktorý zahŕňa tri odlišné obdobia, a to: vytvorenie osobitných strategických vzťahov v rokoch 1991-1998; posilnenie strategických vzťahov v rokoch 1999-2001 a transformácia strategických vzťahov do aliancie v roku 2001 a neskôr. Vlády USA vyjadrili silnú podporu politickému a hospodárskemu prechodu Albánska a jeho snahám o euroatlantickú integráciu vrátane členstva v NATO.