Odpočet daňovej straty právnickej osoby od roku 2020 - Petrovická, Iveta
Odpočet daňovej straty je legálny nástroj znižovania základu dane a tým aj daňovej povinnosti daňovníka. Daňová strata je definovaná v §2 písm. k) zákona č.595/2003 Z.z. O dani z príjmov. Daňová strata je rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy. Pri výpočte daňovej straty sa v sústave podvojného účtovníctva vychádza z výsledku hospodárenia pred zdanením vykázaného v účtovnej závierke za príslúšne účtovné obdobie, a v sústave jednoduchého účtovníctva sa vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami. Daňovú stratu je potrebné odlíšiť od účtovnej straty. Ak je rozdiel medzi výnosmi a nákladmi záporný, ide o účtovnú stratu, a v jednoduchom účtovníctve ak je rozdiel medzi príjmami a výdavkami záporný ide o účtovnú stratu. Od 1.1.2020 sa pre odpočet daňových strát zavádzajú nové pravidlá, pre zdaňovacie obdobia, ktoré začínajú najskôr 1.1.2020.