Skončenie doby nájmu poľnohospodárskej pôdy - Keller, Marek
Obec je vlastníkom poľnohospodárskej pôdy, ktorú prenajalo miestnemu poľnohospodárskemu družstvu. Zmluva bola uzavretá na dobu určitú do konca roku 2020. Ako postupovaťpo skončení doby nájmu? Zákon č.504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, upravuje nájom pozemku na poľnohospodárske účely. Definícia tohto pozemku je uvedená v §1 ods.2 tohto zákona. Zákon č.138/1991 Zb. o majetku obcí je vo veci prenájmu poľnohospodárskej pôdy zákonom všeobecným (lex generalis) a zákon č. 504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov je zákonom špeciálnym (lex specialis). V danej veci teda obec musí rešpektovať úpravu zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy. Platí prednostné právo nájomcu na uzavretie zmluvy. V danom prípade je dôležité posúdenie, či sa na daný nájomný vzťah vzťahuje prednostné právo.