Účtovanie rezervného fondu, peňažných fondov v obci, VÚC a v ich rozpočtových a príspevkových organizáciách - Urbanová, Terézia
Podľa zákona č.583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z.n.p., obec/VÚC môžu vytvárať peňažné fondy. Zdrojmi peňažných fondov môžu byť najmä: a) prebytok rozpočtu za uplynulý rozpočtový rok, b) prostriedky získané z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podnikateľskej činnosti po zdanení, c) zostatky peňažných fondov z predchádzajúcich rozpočtových rokov a zostatky príjmových finančných operácií s výnimkou zostatkov nepoužitých návratných zdrojov financovania. Zostatky peňažných fondov koncom roka neprepadajú. O ich použití rozhoduje obecné zastupiteľstvo. Obec vytvára rezervný fond vo výške najmenej 10% z prebytku rozpočtu.