Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (2. časť) - Matlovičová, Iveta
Hlavný kontrolór je zamestnancom obce a svoju funkciu vykonáva v pracovnom pomere. Tento zamestnanecký vzťah sa vyznačuje určitými osobitosťami. Jednou z nich je aj právna úprava odmeňovania hlavného kontrolóra. Jeho plat je určený v zmysle zákona o obecnom zriadení, napriek tomu, že ide o jednu z podstatných náležitostí pracovného pomeru, ktorý upravuje zákon č. 311/2001 Z.z. Zákoník práce. Plat sa vypočíta podľa vzorca, v ktorom sa použijú dva ukazovatele. Prvým ukazovateľom je výška priemernej mesačnej mzdy zistená Štatistickým úradom SR za predchádzajúci rok, a druhým ukazovateľom je koeficient, ktorého výška sa odvíja od počtu obyvateľov v danej obci. Plat sa zaokrúhľuje na celé eurá smerom nahor. Novela zákona o obecnom zriadení, na jej základe došlo k úprave týkajúcej sa platu hlavného kontrolóra.