Nárok zamestnanca na peňažné plnenie v súvislosti s výskytom koronavírusu - Matlovičová, Iveta
Ako má zamestnávateľ postupovať pri ochrane zamestnancov v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19, resp. inej pandémie, zákon č.311/2001 Z.z. Zákonník práce v z.n.p. priamo nerieši. Prijatie opatrení zamestnávateľom závisí od pracovných podmienok zamestnanca a charakteru podnikateľskej činnosti zamestnávateľa, ale aj od preventívnych opatrení, ktoré nariadi Ústredný krízový štáb SR. Ak napr. majiteľ predajne musí prevádzku zatvoriť a zamestnanci zostanú doma bez práce, zamestnávateľ je im povinný počas tohto obdobia vyplácať náhradu mzdy vo výške priemerného zárobku. U osôb, ktoré sa vrátili zo zóny výskytu ochorenia COVID-19 a nevykazujú príznaky ochorenia, v zmysle usmernenia hlavného hygienika SR sa vyžaduje, aby zostali v karanténe počas 14 dní od príchodu z rizikovej oblasti .