Posledná známa daňová povinnosť a platenie preddavkov na daň z príjmov FO v roku 2020 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Povinnosť fyzickej osoby (FO) platiť preddavky na daň v preddavkovom období sa odvíja od výšky poslednej známej daňovej povinnosti. Od 1.1.2020 sa mení a zjednodušuje výpočet poslednej známej daňovej povinnosti FO a zvyšuje sa hranica, od ktorej sú FO povinné platiť preddavky na daň. S účinnosťou od 1.1.2020 sa zákonom č.301/2019 Z.z., ktorým sa mení a dopľňa zákon č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z.n.p. zaviedli viaceré zmeny, ktoré ovplyvňujú platenie preddavkov na daň z príjmov FO podľa §34 ZDP. Podľa §34 ods.1 ZDP sa preddavkové obdobie začína prvým dňom nasledujúcim po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie a končí sa posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období.