Softvér z účtovného a daňového hľadiska - Gášpárová, Eva
Počítačový program (softvér), predstavuje podľa §87 zákona č.185/2015 Z.z. Autorský zákon v z.n.p., súbor príkazov a inštrukcií vyjadrených v akejkoľvek forme použitých priamo alebo nepriamo v počítači resp. v podobnom technickom zariadení. Softvér je chránený autorským zákonom. Účtovanie obstarania softvéru pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva vychádza zo zásad pre členenie dlhodobého majetku vymedzených v opatrení Ministerstva financií SR č.23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove. Kupujúci o softvéri účtuje ako o dlhodobom hmotnom majetku. Podmienkou je, že softvér nie je súčasťou dodávky hardvéru a jeho ocenenia. Aj keď nadobúdateľ nedisponuje právom vlastníctva môže nehmotný majetok odpisovať ako daňovník, ktorý nadobudol právo na jeho úžívanie za odplatu.