Outplacement jako poslední benefit - Vacková, Hana
Firmy, ktoré myslia na svoju povesť, podporia prepusteného zamestnanca pri hľadaní novej práce. Starostlivosť o prepustených zamestnancov môže zahŕňať prípravu na výberové konanie, pomoc s dokumentáciou aj rekvalifikáciu. Ak za prepustením zamestnanca nasleduje outplacement, môže to pomôcť na udržanie motivácie a lojálnosti zostávajúcich zamestnancov. Outplacement ako forma spoločenskej zodpovednosti firmy.