Zákonné sociálne poistenie a verejné zdravotné poistenie v roku 2020 - Pakšiová, Renáta, 1974-
Zákonné sociálne poistenie a verejné zdravotné poistenie majú charakter povinného poistenia fyzických osôb a je upravované právnymi normami v Slovenskej republike. Vznik povinného poistenia, vymeriavací základ, spôsob výpočtu, platenia a odvádzania jednotlivých druhov poistenia v súvislosti so sociálnym poistením do Sociálnej poisťovne upravuje zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Vymeriavací základ, spôsob výpočtu, platenia a odvádzania preddavkov na verejné zdravotné poistenie, ako aj vyčíslenie doplatku poistenia v ročnom zúčtovaní verejného zdravotného poistenia a ďalšie súvisiace otázky v súvislosti s verejným zdravotným poistením vo vzťahu k Verejným zdravotným poisťovniam upravuje zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení. Od 1. januára 2020 sa budú znovu upravovať niektoré výšky zákonného poistného (resp. preddavkov na poistné) plateného do zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne.