Gheorghe Asachi în contratimpul biologic și ideologic - Spiridon, Vasile, 1958-
Gheorge Asachi - zakladateľ a reformátor inštitúcií. Význam pôsobenia Gheorge Asachiho vo vzdelávaní v rumunskom jazyku. Pôsobenie v zahraničí, absencia kontaktov s domácou generáciou. Návrat do rodného Moldavska, medzigeneračné rozdiely - vplyv na jeho psychosociálny profil.