Základ racionality prirodzeného jazyka - Dolník, Juraj
Skúmanie koherencie jazyka je skúmaním jeho racionality. Jazyková prax je založená na akvizičnej, komunikačnooperačnej a recepčnej vôli, teda jej racionalita zahŕňa akvizičnú, komunikačnooperačnú a recepčnú racionalitu. V akvizičnej praktike sa prejavuje, že človek je prírodno(biologicko)-praktická bytosť. Komunikačnooperačné praktiky sú prejavom jeho existencie ako behaviorálno-akčnej bytosti a recepčná praktika vyjavuje, že je senzuálno-kognitívnou bytosťou.