Zmyslový marketing
Nároky klientov sa zvyšujú a tak kvalitné služby a ústretový personál už dnes nestačí. Hostia chcú cítiť atmosféru miesta. Emócie, ktoré v hosťoch zanechá príjemná vôňa, hudba, či atraktívny vizuálny obsah, sa podpíšu na podvedomom vnímaní značky a hostia sa tak radi vracajú.