Regional Background of the American Departure from Afghanistan - Čech, Ľubomír, 1955-
Vojenská angažovanosť USA v Afganistane trvá od roku 2001 a odvtedy prešla niekoľkými etapami. Jej charakter sa čiastočne zmenil od doby, keď sa k moci dostala Trumpova administratíva, nadobudla regionálny charakter spôsobujúci početné reakcie zainteresovaných strán (Pakistan, India, Čína, Rusko, Irán a niektoré postsovietske republiky). Genéza Trumpa Stratégia pre južnú Áziu a Afganistan od roku 2017 ovplyvňujúca spojenecké záväzky USA.