Nariadenie o zániku daňového nedoplatku v súvislosti s daňou z príjmov - Jurčíková, Božena
Na zmiernenie následkov šírenia COVID-19 na ekonomiku a podnikanie daňových subjektov bolo vydané nariadenie vlády SR č.48/2020 Z.z. z 18. marca 2020 o zániku daňového nedoplatku, ktorý je podľa §2 písm. f) daňového poriadku, dlžná suma dane po lehote jej splatnosti. Daňou podľa §2 písm. b) daňového poriadku je daň podľa osobitných predpisov a aj úrok z omeškania, úrok a pokuta. Zánik daňového nedplatku upravuje §84 daňového poriadku. Daňový nedoplatok a jeho zánik má osobitné podmienky ustanovené len na uplatnenie tohto nariadenia. Daňový nedoplatok na účely uplatnenia nariadenia sa podľa §1 ods.1 nariadenia považuje nezplatená sankcia prislúchajúca k dani z príjmov za oneskorené podanie daňového priznania k dani z príjmov za nezaplatenie sumy dane z príjmov v ustanovenej lehote uvedenej v daňovom priznaní po splnení podmienok na jeho zánik.