Bezpečnosť osobných údajov pri práci z domu - Mičudová, Tatiana
Opatrenia, ktoré sú zavádzané od potvrdenia ochorenia COVID-19 zasahujú nielen do pracovnoprávnych vzťahov. Zákonom č.66/2020 Z.z. bol do Zákonníka práce včlenený §250b, ktorý ustanovuje možnosť zamestnávateľa prikázať prácu z domu (z domácnosti) zamestnanca. Taktiež sa ustanovuje právo zamestnanca na výkon práce z domácnosti, za podmienky, že: povaha práce to umožňuje a nebránia tomu vážne prevádzkové dôvody (napr. potreba prítomnosti časti zamestnancov na pracovisku). Pri práci z domu (home office) hrozí vyššie riziko úniku, straty osobných údajov, či iné bezpečnostné incidenty. Tento článok pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich so zabezpečením ochrany osobných údajov pri práci z domu.