Smernice o tvorbe a používaní opravných položiek k pohľadávkam - Mikláš, Martin
Opravné položky sa tvoria na základe zásady opatrnosti, ak je opodstatnené predpokladať, že nastane zníženie hodnoty majetku oproti jeho pôvodnému oceneniu, okrem trvalého zníženia hodnoty majetku. Opravnou položkou sa odhaduje predpokladané zníženie hodnoty majetku. Cieľom tejto smernice je určiť povinnosť vykonávania inventarizácie pohľadávok spoločnosti a zohľadnenie rizikovosti splatnosti pohľadávok spoločnosti a jej vykazovanie v sústave účtovníctva pre zabezpečenie zásady verného a pravdivého obrazu účtovníctva.