Čo sa mení v zákone o dani z motorových vozidiel po 1.1.2020? - Fülöpová, Jana
Zákon č.361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel, bol s účinnosťou od 1.1.2020 novelizovaný zákonom č.364/2019 Z.z. Novelou zákona nedošlo k zmene vymedzenia podmienok, za ktorých sa vozidlo stáva predmetom dane. Dôležité: vozidlo je predmetom dane vždy, ak sa používa na podnikanie a ak sú splnené zákonné podmienky predmetu dane, najmä príslušnosť ku kategórii vozidiel zdaňovaných daňou z motorových vozidiel a evidovaných v evidencii Slovenskej republiky. Došlo k upresneniu pojmu „používanie vozidla na podnikanie“ a to iba na účely tohto zákona. Vozidlo sa tak stáva predmetom dane nielen na základe jeho skutočného fyzického použitia, ale už aj vtedy, ak sa o ňom účtuje ako o majetku (zaradenie vozidla do užívania).