How Consumers’ Inflation Expectations Respond to Explosive Periods of Food and Energy Prices: Evidence for European Union Countries - Ganioğlu, Aytül
Obdobia, v ktorých sa ceny potravín a energie výbušne líšia od iných cien v ekonomike, a dôsledky z hľadiska ukotvenia inflačných očakávaní. V období od januára 2003 do júla 2018 preukázaná existencia týchto období pre 17 z 27 krajín EÚ. Zistenia, že spotrebitelia menia, tj. revidujú svoje inflačné očakávania v obdobiach, keď sa spotrebiteľské ceny extrémne líšia od základných cien.