Daňová tvorivosť III. - Legálna a nelegálna daňová optimalizácia - Burák, Emil
Optimalizácia ako snaha o zdokonalenie a hľadanie komplexne najlepšieho riešenia. Venuje sa tak ochrane pred rizikom, ako aj docieleniu úžitku (benefit a profit). Z hľadiska ekonomickej optimalizácie vyniká finančná optimalizácia, daňová a účtovná. Vo finančnom riadení a biznise legálne, legitímne, logicky a logisticky, je daňová optimalizácia základným finančným nástrojom. Výberca dane má záujem čo najviac dane vybrať, platca dane opačne, čo najmenej dane zaplatiť. Pri optimalizácii vždy ide o náročné know-how, ktoré nielen chráni pred rizikami, ale pomáha približovať sa k optimu. Základom skutočného know-how nie sú iba teoretické vedomosti, ale predovšetkým zručnosti z praxe, ktorých získanie trvá dlhý čas.