Možnosti oslobodenia od dane z pridanej hodnoty v roku 2020 - Válek, Juraj, 1981-
Medzi oslobodenia podľa zákona o dani z pridanej hodnoty č. 222/2004 Z.z. patria poštové služby, zdravotná starostlivosť, služby sociálnej pomoci, výchovné služby a vzdelávacie služby, služby dodávané členom, služby súvisiace so športom alebo telesnou výchovou, kultúrne služby a ďalšie. Pri týchto činnostiach, oslobodených od dane nevzniká právo na odpočítanie dane pri kúpe tovarov a služieb, ktoré bezprostredne s dodaním týchto služieb súvisia. Vykazovanie oslobodených činností v daňovom priznaní pri tuzemských plneniach a ak sú poskytované do zahraničia s miestom dodania určenom v zahraničí, neuvádzajú sa v daňovom priznaní k dani z pridanej hodnoty. Taktiež ani v súhrnnom výkaze, a ani v kontrolnom výkaze.