Informácia k zákonu o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením COVID-19 týkajúca sa časti SPRÁVA DANÍ - Klabníková, Klára
Na zmiernenie následkov vo finančnej oblasti spôsobené rozšírením koronavírusu COVID-19, ktoré doľahli na daňové subjekty bol schválený zákon č.67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti (lexcorona) s účinnosťou od 04.04.2020. Pomoc podnikateľom (fyzické osoby a právnické osoby), kedy nie sú schopní načas plniť svoje záväzky voči daňovému úradu, bankám a v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov a voči zamestnancom. Lexcorona pomôže oddialiť povinnosti, ktorých lehoty plnenia nastali práve v období pandémie. Konečným cieľom všetkých opatrení a nielen týmto zákonom, ale aj ďalšími zákonmi prijatými pre obdobie pandémie v oblasti zdravotníctva a ďalších oblastiach, je urýchlene podporiť likviditu a peňažný tok podnikov a zamestnancov, zabrániť kolapsu podnikateľského prostredia a zachovať strategické a kritické procesy so zachovaním stability a minimalizácie paniky s čo najmenšími následkami.