Nová ruská arktická strategie posiluje ruský vliv v obalsti - Feryna, Jan
Národné záujmy Ruskej federácie v Arktíde. Strategický dokument: Základy štátnej politiky Ruskej federácie v Arktíde do roku 2035. Arktída ako strategický priestor z bezpečnostného aj ekonomického hľadiska. Hlavné ciele stratégie, ktorá naväzuje na stratégiu do roku 2020. Dominantné postavenie Ruska, rast záujmu iných štátov.