<The> Brain Drain of People from Slovakia - Chrančoková, Martina, 1984-
Dobrovoľná a legálna migrácia Slovákov z ich menšieho a vnútrozemského stredoeurópskeho členského štátu EÚ. Po vstupe krajiny do EÚ v roku 2004 sa zmenili návyky občanov v oblasti mobility. Skúmanie dôvodov, prečo sa toľko Slovákov rozhodlo opustiť svoju domovskú krajinu s víziou študovať a neskôr žiť v zahraničí. Slovenská vláda napriek vážnym hospodárskym dôsledkom tento opakujúci sa trend ešte musí vyriešiť, aj keď v poslednom čase vyvstali niektoré iniciatívy s cieľom povzbudiť Slovákov k návratu.