Automatizácia, vznik nových činností a dopyt po práci - Vitáloš, Matej, 1993-
Počas poslednej dekády bolo publikovaných mnoho štúdií, ktorých autori odhadujú, že automatizácia a iné nové technológie majú potenciál v blízkej budúcnosti významne narušiť trh práce. Výsledky viacerých empirických analýz naznačujú, že negatívne dopady technologických zmien boli počas posledných dvoch až troch dekád kompenzované ich pozitívnymi dopadmi, a to najmä v prípade európskych krajín.