Economic Growth, Business Cycles and Okun’s Law: Unobserved Components Approach - Čížků, Andrea
Odhad a analýza trendu a cyklu HDP a miery nezamestnanosti a Okunov zákon. Empirická analýza (využitý Clarkov model) pre 28 európskych krajín za časové obdobie vrátane súčasnej hospodárskej krízy - konečné obdobie je rok 2018 a počiatočné obdobie sa pohybuje od 1. štvrťroku 1983 do prvého štvrťroku 2000. Výsledky naznačujúce, že takmer vo všetkých európskych krajinách: rast trendovej zložky HDP systematicky klesal v dôsledku krízy, produkčná medzera sa v posledných piatich rokoch zlepšila a ďalšie.