Slovensko a Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Aktuálna problematika urdžateľného rozvoja obsiahnutá v Agende 2030 pre udržateľný rozvoj. Agenda 2030 predstavuje súhrn globálnych záväzkov, ktorými medzinárodné spoločenstvo reaguje na najzávažnejšie výzvy súčasnosti. Ide napríklad o zmenu klímy, chudobu, zvyšujúce sa ekonomické a sociálne nerovnosti alebo neudržateľnosť prevládajúcich vzorcov výroby a spotreby, ktoré predstavujú komplexné a navzájom previazané problémy. Pre Slovenskú republiku predstavuje Agenda 2030 príležitosť a zároveň prostriedok na stanovenie dlhodobých priorít pre rozvoj krajiny. Vymedzených je 17 cieľov udržateľného rozvoja, ktoré prijali 193 krajín sveta. Sledovanie a napĺňanie týchto cieľov je na Slovensku rozdelené do šiestich prioritných oblastí, a to Vzdelanie pre dôstojný život, Smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí, Znižovanie chudoby a sociálna inklúzia, Udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy, Právny štát, demokracia a bezpečnosť, Dobré zdravie.