Sucho v krajine a vodné stavby - Jurík, Ľuboš
V posledných dvoch desaťročiach sa na Slovensku vystriedali dve rozličné obdobia. Po roku 2000 sa v krajine zopakovalo niekoľko rokov s povodňami, ktoré vyvrcholili v rokoch 2009-2010. Uprostred tohto obdobia s nadpriemernými zrážkami sa v roku 2003 vyskytlo extrémne sucho. Po roku 2010 prišli na Slovensku viac suché roky s vysokými teplotami a dlhými obdobiami bez zrážok. Plošne je v oboch krízových stavoch najväčšmi postihované poľnohospodárstvo. Zmena klímy a stav vodných stavieb na Slovensku ukazujú, že produkcia v mestách, priemysle alebo v krajine môže byť výrazne ohrozená nedostatkom vody. Otázky, na ktoré by sa mala hľadať odpoveď pri riešení nových projektov v budúcnosti.