Reálná ekonomika jako zdroj nerovnováhy obchodní bilance - základní přístup - Šíma, Ondřej
Skúmanie či dlhodobá nerovnováha v rámci obchodnej bilancie môže byť kompenzovaná s ostatnými saldami bežného účtu (bilancia služieb, bilancia prvotných a druhotných dôchodkov) k nastoleniu rovnováhy aspoň v dlhodobom období. Analýza zameraná na všetky krajiny sveta za obdobie 1980-2016 (podľa dostupnosti dát). Problematika nerovnováhy obchodnej bilancie, základná kategorizácia zemí podľa uvedeného salda.