Výkon samosprávy obcami - Hrtánek, Ladislav
Proces decentralizácie verejnej správy znamenal presun jednotlivých kompetenčných okruhov zo štátnej správy na samosprávu. V rámci zákonom ustanovených kompetencií, ktoré vykonávajú obce je potrebné vyzdvihnúť predovšetkým správu školstva, územné plánovanie, stavebné konanie a taktiež opatrovateľskú službu. Kontrolná právomoc plnenia úloh decentralizovanej verejnej správy.