Priemerná mesačná mzda za rok 2019 a jej dopad na mzdové veličiny - Matlovičová, Iveta
Štatistický úrad SR dňa 6.3.2020 vyhlásil, že priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR v roku 2019 dosiahla hodnotu 1092 eur. Od výšky priemernej mesačnej mzdy sa odvodzuje všeobecný vymeriavací základ, ale aj ďalšie mzdové veličiny, ktoré majú dopad na výpočet poistného i na výšku čistého príjmu zamestnanca. Postup výpočtu mesačnej minimálnej mzdy vyplýva z novely č.375/2019 Z.z. zákona č.663/2007 Z.z. o minimálnej mzde v znp. ktorá nadobudla účinnosť od 1.1.2020.