Literatura de „frontieră“ a lui Gib I. Mihăescu (romanul Rusoaica) În drum spre Chişinău - Spiridon, Vasile, 1958-
Prístup k téme „pohraničnej“ literatúry ako k subžánru epického žánru (románu) týkajúceho sa geografických, politických a kultúrnych hraníc krajín. Imaginárne a ľudské hľadisko (na individuálnej aj kolektívnej úrovni) v rámci analýzy knihy Ruska (originál Rusoaica, „ruské dievča“) od rumunského spisovateľa Giba I. Mihăesca. Perspektíva skutočnosti, že v tomto románe sa oblasť poriečia Dnester považuje za geopolitickú hranicu, ktorá tragicky oddeľuje dve krajiny s rôznymi historickými režimami.