Transformácia samostatne hospodáriaceho roľníka na spoločnosť s ručením obmedzeným - Gášpárová, Eva
Samostatne hospodáriaci roľník (SHR) je podnikateľ - fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu vo vlastnom mene, na vlastný účet a na vlastnú zodpovednosť. SHR vykonávajúci činnosť ako fyzická osoba sa môže transformovať na právnickú osobu, t.j. zmeniť právnu formu podnikania. Skončenie podnikania SHR a následné založenie spoločnosti s ručením obmedzeným nie je možné automaticky. Realizácia transformácie podnikania fyzickej osoby na podnikanie právnickej osoby sa môže uskutočniť viacerými spôsobmi.