Vzťah medzi prílevom priamych zahraničných investícií a nezamestnanosťou v Slovenskej republike - Darmo, Ľubomír, 1984-
Preskúmanie dĺžky pôsobenia priamych zahraničných investícií (PZI) v hostiteľskej krajine, ako aj efektu prílevu PZI na mieru nezamestnanosti s použitím vektorovej autoregresie a reakčných funkcií. Makroekonomické ukazovatele, ako napríklad prílev PZI a miera nezamestnanosti, sú navzájom sa ovplyvňujúce veličiny. Klesajúca miera nezamestnanosti sa spája s pozitívnym vývojom ekonomickej výkonnosti (rast HDP). Väzby medzi prílevom PZI, mierou nezamestnanosti a rastom HDP v Slovenskej republike v období 1995–2018.